pinterest
Maak het zwembad zomerklaar!

Maak het zwembad zomerklaar!

Het voorjaar begint steeds warmer te worden en nu ook de vorst (bijna) uit de grond verdwenen is, wordt het hoog tijd dat we het zwembad ‘zomerklaar’ gaan maken. Niet het meest favoriete werkje, maar met ons stappenplan kan je binnenkort jouw eerste verfrissende duik nemen in eigen zwembad.

FotoMaak het zwembad zomerklaar!

Verwijder het vuil van de afdekking

Bij het ‘winterklaar’ maken is het zwembad zorgvuldig afgedekt met een passend zeil of geïntegreerde afdekking. Voordat je deze verwijderd is het aan te raden om het vuil dat bovenop de afdekking ligt te verwijderen. Zo voorkom je dat dit vuil in het zwembad beland en weet je zeker dat het zeil schoon opgeborgen kan worden. Gebruik voor de reiniging een zachte borstel en speciaal reinigingsmiddel. Nadat het zeil goed droog is kan je het opvouwen en opbergen.

Verwijder het drijvende vuil

Hoe goed je het zwembad ook afgedekt hebt voor de winter, er komt altijd vuil in het zwembadwater. Het grove, drijvende vuil, zoals bladeren en takjes kan je makkelijk verwijderen met een schepnet. Voor het vuil dat naar de bodem gezakt is gebruik je een zogenaamd dieptenet. Let bij foliebaden op dat het net geen scherpe randen of haken heeft! Zo voorkom je beschadiging en lekkage aan het zwembad.  

Reinig de waterlijn

Aan het begin van de winter hebben we het water ‘terug’ laten lopen. Hierdoor kan je nu gemakkelijk de waterlijn en ook de skimmers schoonmaken. Hiervoor gebruik je een speciaal reinigingsmiddel, passend bij het materiaal van jouw zwembad. Voorkom beschadiging door gebruik te maken van een zachte spons. Vergeet niet het vuil uit de skimmermanden te halen.

Werk het waterpeil bij

Nu het vuil verwijderd is, kunnen we het waterpeil van het zwembad aan gaan vullen met schoon water. Hiervoor gebruiken we altijd leidingwater. Leidingwater vormt de juiste basis voor schoon en helder zwembadwater gedurende de hele zomer. Met een tuinslang breng je het waterpeil weer op orde. Dit kan enige tijd in beslag nemen.

FotoMaak het zwembad zomerklaar!

Breng de techniekinstallatie op orde

Terwijl het zwembad met vers water wordt gevuld, is het tijd om de techniekinstallatie onder handen te nemen. Deze hebben we voor de winter uitgeschakeld en afgekoppeld. Daarom is het noodzakelijk om alle 0-ringen weer terug in de koppelingen te plaatsen. Vergeet niet alle aftappluggen en koppelingen van bijvoorbeeld de pomp en de kraan weer vast te draaien. Maak alle filters schoon en vul dan de zandfilter met water en sluit deze goed af. Open alle kranen zodat je de pomp kunt gaan aanzetten. Vul het voorfilter van de zwembadpomp met water en zet de zeswegkraan eerst op circuleren. Wanneer de filterinstallatie naar behoren draait, kan je de kraan weer terugzetten op de normale filterstand. Laat gedurende minimaal 12 uur de filterinstallatie draaien.

Corrigeer de waterbalans

Door het toevoegen van schoon leidingwater is de waterbalans nog niet op orde. Het is noodzakelijk om de PH-waarde van het zwembadwater te testen, zodat je weet welke PH middel toegevoegd moet worden. Ook het chloorgehalte moet gepeild worden. Wil je meer uitleg over het desinfecteren van het zwembad? Lees dan dit artikel.

Na deze laatste handeling is het zwembad klaar om gebruikt te worden. Laat het zomerweer maar komen.

Beeldmateriaal: Compass Pools

 

 

 

 

 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen