pinterest
Wat is een boxspring eigenlijk?

Wat is een boxspring eigenlijk?

Terwijl we vroeger alleen in ledikanten sliepen, is de boxspring nu ontzettend populair. En dat is begrijpelijk, want dit uit één stuk bed geeft de gebruiker een ontzettend hoog ligcomfort. Belangrijk: een goede en ongestoorde nachtrust is essentieel om het beste uit de dag te kunnen halen. Wat is een boxspring eigenlijk precies? En welke keuzes heb je als je voor dit luxe, veelzijdige bed kiest?

Een boxspring is een modern bed met springveren

Waar je bij een ledikant ondersteuning krijgt van de wattering in een los matras, geeft een boxspring ondersteuning door metalen veren in een vast matras. 'Spring' betekent dan ook veren, en 'box' slaat op de hoge, nogal vierkante vormfactor van dit bed. Metalen veren waren in de 20e eeuw ook populair in Europese matrassen, maar ze hadden de neiging om soms dwars door het bed heen te schieten – en dat deed pijn. Daarom slapen de meeste Nederlanders nu op donzen matrassen. In Amerika is het springveermatras sindsdien sterk verbeterd: de veren zitten stevig verpakt in een speciale bodemlaag. Het resultaat is de luxe, comfortabele boxspring die nu ook hier sterk aan populariteit wint. Steeds meer mensen vervangen hun oude, lage en/of versleten ledikant en matras dan ook door een moderne boxspring. Die gebruikt trouwens wél hetzelfde beddengoed als een ledikant. Je hoeft je oude kussenslopen, dekbedovertrekken en hoeslakens dus absoluut niet naar de kringloop te brengen.

Waarom kiezen voor een boxspring?

De veren in een boxspring geven eigenlijk een veel betere lichaamsondersteuning dan dons, schuimrubber of synthetische vezels. Daardoor wordt voorkomen dat de druk van het lichaamsgewicht op de kwetsbare lichaamsdelen van een slaper terechtkomt. Zo wordt die wakker zonder spierpijn, gewrichtsklachten of een stijve nek. De bovenste lagen en de eventuele matrastopper van een boxspring kunnen bovendien gemaakt zijn van verschillende soorten schuim, elk met zijn eigen drukverlichting en temperatuurregulatie. Een boxspring staat dan ook bekend als het meest comfortabele bed dat je tegenwoordig kunt kopen. Door de grotere hoogte is het, zeker voor mensen die slecht ter been zijn, bovendien makkelijk om in en uit bed te stappen.

Hierop let je als je een boxspring uitkiest

Om te beginnen is het formaat van jouw nieuwe bed natuurlijk relevant. Volgens de Amerikaanse traditie zijn boxsprings vaak extra groot. Dat kan heel fijn zijn als je de ruimte hebt, maar in een kleinere slaapkamer heb je die ruimte misschien niet. Vervolgens kijk je naar het niveau en de soort ondersteuning die de boxspring biedt. Dat wordt bepaald door het type vering in de bodem en het materiaal schuim of gelschuim waarvan het matras wordt gemaakt. Traagschuim, koudschuim en latex hebben allemaal hun eigen soort veerkracht, ondersteuning en gevoel. En als laatste kun je kiezen voor extra functies die het slaapgemak verder vergroten. Een elektrisch verstelbare boxspring helpt je om uit bed te komen en (deels) opgericht te slapen. Een extra ruim hoofdeinde is geschikt om een boek, wekker of drankje op kwijt te kunnen. En er zijn zelfs boxsprings op de markt met een verzinkbaar tv-scherm in de voet. Veel luxer wordt lekker slapen niet!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen