pinterest

Waarom zouttabletten voor waterontharding essentieel zijn voor je zwembad

De zomer is er weer! Hét seizoen om het zwembad weer volop in gebruik te nemen. Met ruim 2.000 zwembaden in het land zijn er voldoende plekken om van het water te genieten, maar ook privé kiezen steeds meer mensen ervoor om een zwembad te nemen. Dat heeft veel te maken met het feit dat de temperaturen in ons land tegenwoordig behoorlijk de hoogte in kunnen schieten. Veel van die zwembaden zijn ingebouwd in de tuin, maar ook zwembaden die je op kan zetten en weer af kan breken zijn in het hoogseizoen in alle soorten en maten razendsnel uitverkocht.

Toch is er ook een keerzijde aan een zwembad in eigen tuin. Het onderhoud laat namelijk vaak nog te wensen over. Hoe vaak ververs je bijvoorbeeld het water? En hoe zorg je ervoor dat het water ook na een regenbui er fris uit blijft zien? In dit artikel leggen we het haarfijn uit!

Goed onderhoud van je zwembad is belangrijk voor de gezondheid

Je zwembad vul je in beginsel natuurlijk met schoon en helder leidingwater. Daarna komt de kunst van het onderhouden: een net om bladeren en takken te verwijderen en een zwembad stofzuiger om zand en gras op de bodem te verwijderen. Maar zwembadwater krijgt door het seizoen heen behoorlijk wat te verduren en niet al het vuil is even gemakkelijk te verwijderen. Bacteriën en algen zorgen voor aanslag en verkleuring van het water, waardoor een zwembad er niet alleen onhygiënisch uit kan zien, maar ook nog eens gevaarlijk kan zijn. Zo kun je huidirritatie, rode ogen, diarree en zelfs ontstekingen krijgen van zwembadwater dat verkeerd behandelt is of vol schimmels en bacteriën zit.

Natuurlijk kun je het water het beste af en toe verversen. Het is raadzaam om dit minimaal een keer per jaar te doen. Bij opzetzwembaden kun je sowieso één keer per jaar het water volledig verversen. Dit doe je namelijk direct in het voorjaar, wanneer je het zwembadje weer uit de garage tevoorschijn haalt. Bij een ingebouwd zwembad is het afhankelijk van het onderhoud en de omstandigheden.

Echter, je hoeft heus niet liters water te laten lopen na iedere zwembeurt. Je kunt je zwembad namelijk goed reinigen met desinfecterende middelen, zoals chloor. Chloor doodt immers schimmels en bacteriën die in het water zitten. 

Een zwembad vol chloor is af te raden

Toch is het geen slim idee om nu direct het zwembad vol chloor te gooien. Hoewel de juiste hoeveelheid chloor zorgt voor goede reiniging en hygiënischer water, kan teveel chloor schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo zijn huidproblemen, zoals uitslag, jeuk en bultjes en jeukende, rode of branderige ogen veel voorkomende verschijnselen na het zwemmen. Maar ook kunnen chloordampen zorgen voor benauwdheid en een piepende ademhaling.

Naast gezondheidsproblemen zorgt teveel chloor ook voor een verkeerde waterbalans. En dat heeft weer invloed op de levensduur, frisheid en zwemveiligheid van je zwembad. Chloor werkt optimaal bij water met een pH waarde van ongeveer 7.2 tot 7.6. Bij een verkeerde pH waarde kunnen virussen en bacteriën zich alsnog ontwikkelen ondanks de aanwezigheid van chloor in het water, met troebel water en aanslag op wanden tot gevolg. Het is dan ook aan te raden om je zwembadwater regelmatig te testen om te kijken of de waterkwaliteit achteruit is gegaan.

De tegenhanger van regulier chloor: zouttabletten

Wil je je zwembad desinfecteren, maar dan op een natuurlijke manier? Dan kun je ervoor kiezen om zouttabletten aan je zwembad toe te voegen in plaats van chloortabletten. Middels een zoutelectrolyse apparaat wordt het zout omgezet in natuurlijk chloor. Het handige hieraan is dat het chloor vervolgens weer omgezet wordt naar zout. Zo hoef je slechts een keer een zouttablet aan je zwembad toe te voegen. Met zout als desinfectiemiddel ben je dus minder tijd en minder kosten kwijt aan het onderhouden van je zwembad.

Zouttabletten voor waterontharding

Ook een welkome bijkomstigheid van het gebruik van zouttabletten: het zorgt voor minder hard zwembadwater. En dat is weer goed voor de pH waarde! Te hard zwembadwater zorgt voor aanslag op de wanden en ook leidingen, filters en andere objecten in het water (zoals lichten en verwarmingselementen) zullen de negatieve gevolgen van te hard water op den duur ondervinden.

Te zacht water zorgt echter weer voor te zuur water, wat betekend dat de pH waarde onder de aanbevolen 7.2 zakt. Hierdoor zal chloor zijn werk niet meer kunnen doen en loop je het risico op verontreinigd water.

Het is dus belangrijk dat je de hardheid van het water goed in de gaten houdt. Door zouttabletten voor waterontharding in te zetten in je zwembad voorkom je kalkaanslag op je zwembad onderdelen en voorkom je verstoppingen in leidingen. Ook is zachter water beter voor de huid.

Let wel op: zout vergroot de kans op roestvorming, vooral op ijzeren en aluminium onderdelen van een zwembad. Houdt er tevens rekening mee dat je kwalitatief hoogwaardige zouttabletten voor waterontharding gebruikt. Zouttabletten van slechte kwaliteit bevatten meer onoplosbare onderdelen, zoals zand en steentjes. Die verontreinigen het water niet alleen, maar kunnen ook verstoppingen veroorzaken.

Hardheid van zwembadwater reguleren met zouttabletten

Helder en veilig water is niet vanzelfsprekend, zeker in een zwembad waarbij de kwaliteit van het water aangetast wordt door regen, warme temperaturen en bacteriën. Het gevolg? Bruine of groene aanslag, troebel water en zwembadwater vol haren, huidschilfers en viezigheid. De enige oplossing is het gebruik van chloor om je zwembadwater schoon en veilig te houden.

Desinfectie van chloor en zouttabletten werkt pas op de juiste manier bij de correcte zuurgraad (pH). Echter, zelfs met de ideale pH waarde is het mogelijk dat er kalkaanslag ontstaat, met ruwe randen en verstopte leidingen en filters tot gevolg. De mate van kalkaanslag en de zuurgraad van het water zijn deels afhankelijk van de hardheid van het water. Met zouttabletten voor waterontharding kun je de hardheid van het zwembadwater gemakkelijker reguleren. 

Hoe vaak moet je zouttabletten toevoegen aan je zwembad?

In tegenstelling tot zijn minder milieuvriendelijke oplossing hoef je zouttabletten slechts één keer per jaar bij je zwembadwater toe te voegen. Voor het ontharden van het water dien je zout toe te voegen wanneer het water te hard wordt. De gemiddelde hardheid van ons Nederlandse water is ongeveer 8 dH° tot 12 dH°. Hard water is alles boven de 12 dH° en zacht water ligt rond de 4-8 dH°.

De hardheid van je zwembadwater kun je testen met speciale teststrips. Deze geven je een indicatie van de hardheid van het water. Des te meer vakjes verkleuren, des te harder het water is.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen