pinterest

Hou de kwaliteit van het zwembadwater hoog met zwembadzout

Hou de kwaliteit van het zwembadwater hoog met zwembadzout #zwembad #zwembadwater #schoonmaken #zwembadzout

Wanneer je een zwembad hebt is het natuurlijk heel belangrijk om deze goed schoon te houden. De bekendste en misschien ook wel meest gebruikte manier hiervoor is natuurlijk chloor. We kennen het allemaal wel. Het is een effectief middel, maar het prikt in je ogen en de lucht is voor iedereen herkenbaar. Er is ook een andere effectieve oplossing, zwembadzout. Door middel van elektrolyse met zout heb je geen last meer de onaangename lucht en behaal je hetzelfde resultaat. Hieronder lees je er alles over!

Waarom zou je gebruik maken van zout elektrolyse?

Wanneer je een zwembad hebt is het simpelweg noodzakelijk om dit schoon te houden en te desinfecteren. Zelfs een zwembad met loepzuiver en helder water hoeft niet helemaal schoon te zijn, sommige bacteriën zie je namelijk niet. Daarom is het noodzakelijk om algen en andere bacteriën te bestrijden. Zwembadwater moet dus gefilterd worden. Je kunt de kwaliteit van water hoog houden met zwembadzout, en wel op twee verschillende manieren.

Elektrolyse met zout

Een mooi alternatief voor chloor is elektrolyse. Via zo’n elektrolyse proces wordt zout omgezet in loog en chloor. Dit heeft dezelfde effecten als het gebruik van chloor voor het zwembadwater. Het grote voordeel van deze manier is dat je geen chloor meer nodig hebt, wat ook inhoudt dat de typische chloorlucht en de prikkende ogen verleden tijd zijn. Daarnaast zorgt de door elektrolyse aangemaakte chloor ervoor dat de ph-waarde lager wordt. Hierdoor hoef je minder of zelfs geen zuur te gebruiken in je zwembad.

Het optimaliseren van het gehalte zout in het water

Door extra zout toe te voegen aan het zwembadwater hou je het water helder. Hierdoor wordt het zoutgehalte geoptimaliseerd en zorg je ervoor dat algengroei wordt afgeremd.

De voordelen van zwembadzout op een rijtje

Om het overzichtelijk te maken hebben we de voordelen van zwembadzout nog even op een rijtje gezet. We hebben hierbij vooral gekeken naar de voordelen ten opzichte van chloor, omdat die twee middelen het beste werken.

  • Het levert meer comfort op tijdens het zwemmen

  • Zout ruik je niet, je hebt dus geen last van een hinderende geur

  • Het is veel minder agressief voor huid en haar dan chloor

  • Het heeft geen prikkende ogen tot gevolg

  • Het maakt het water net als chloor helder, en daarnaast ook nog eens zacht

  • Verder doet zout voor het water van je zwembad precies hetzelfde!

Hoe weet je nou hoeveel zout er in je zwembad moet?

Dit is natuurlijk wel een belangrijke vraag om je zwembad goed te onderhouden. Hoeveel zout is er nodig in jouw zwembad? Bij het begin is dit redelijk makkelijk te berekenen. Wanneer je een zout elektrolyse systeem aanlegt of laat aanleggen weet de fabrikant als het goed is precies hoeveel zout hiervoor nodig is. Daarna moet het zout zo nu en dan worden aangevuld. Dit is om het minimale niveau te onderhouden, omdat er wel wat zout verloren gaat in het proces ondanks dat het niet kan verdampen. Er blijft bijvoorbeeld vaak wat zitten in badkleding.

Ook hierbij is het echter vaak redelijk makkelijk om te bepalen hoeveel erbij moet. Een unit geeft vaak aan wanneer het zout moet worden bijgevuld. Als dat niet zo is kun je gebruikmaken van een meetsetje, die je op verschillende plekken kunt kopen. Het is belangrijk om nooit meer bij te vullen dan noodzakelijk, omdat een lager gehalte beter is dan een onnodig hoog gehalte. Zout kan namelijk dingen aantasten als het een te hoog gehalte heeft.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen