pinterest
Zwembad schoonmaken: veelvoorkomende problemen en oplossingen

Zwembad schoonmaken: veelvoorkomende problemen en oplossingen

Als je een zwembad in de tuin hebt weet je misschien wel dat je bij het schoon en gezond houden van zwembadwater tegen bepaalde problemen kunt aanlopen. In deze blog bespreken we veelvoorkomende problemen én bieden we de beste oplossingen. Zo kun je altijd moeiteloos het zwembad schoonmaken.

Probleem 1: Groen water of gladde wanden

Als het zwembadwater groen is of de wanden of de zwembadbodem glad zijn kan het zo zijn dat er algen in het water zitten. Dit kan komen doordat de pH-waarde van het water niet meer goed is, waardoor het chloor zijn werk niet goed kan doen. Ook een te grote hoeveel cyaanzuur kan een probleem vormen. Ondanks dat er cyaanzuur in het water hoort te zitten, zorgt een te overdadige hoeveelheid er namelijk ook weer voor dat de werking van het chloor verslechtert en het water hierdoor niet goed gedesinfecteerd kan worden.

Hoe los je dit probleem nu op? Zoek allereerst uit wat de oorzaak is. Test de hoeveelheid cyaanzuur, de chloorwaarde en de pH-waarde van het water. Vervolgens kun je dit effectief oplossen:

  • Komt het probleem door te veel cyaanzuur? Dan kun je het beste een deel van het water wegpompen en water zonder cyaanzuur toevoegen. Doordat het water zonder cyaanzuur en het water met te veel cyaanzuur gaan mengen, wordt de waarde weer goed en het water weer gezond.

  • Ligt het probleem bij de pH-waarde? Gebruik dan een speciaal pH-minus of pH-plus product om de waarde aan te passen; zorg dat het weer tussen 7,2 en 7,6 komt te liggen. Ook een chloorshock toepassen kan een oplossing bieden. Dit is namelijk een extra grote dosis chloor, bijvoorbeeld in poedervorm, waarmee het water goed gedesinfecteerd wordt en alle bacteriën direct worden gedood.

Let op: Ook de lichtinval zou een oorzaak van dit probleem kunnen zijn. Als er te veel zonlicht op het water staat, kunnen er algen ontstaan. Zorg daarom dat je het bad sowieso altijd afdekt met een zwembad afdekzeil wanneer je deze niet gebruikt en zet het bad, als het mogelijk is, het liefst in de schaduw. 

Probleem 2: Troebel water

Troebel water ontstaat meestal door kalkafzetting. Het kalk laat los op de momenten dat het water niet meer in balans is. Ook hierbij geldt: meten is weten. Test de pH-waarde, de temperatuur, de hardheid en de alkaliteit van het zwembadwater om te checken wat de veroorzaker is van het probleem. Op deze manier ontdek je gauw welke waardes niet goed zijn en welke je moet aanpassen, bijvoorbeeld door het gebruik van pH-minus of een ontkalker. 

Probleem 3: Melkachtig water

Ook melkachtig water kan een probleem veroorzaken. Dit ontstaat meestal als er te veel vlokmiddelen in het water zitten. Om dit op te lossen kun je de filterpomp het beste even uitzetten. Het vlokmiddel zinkt dan naar de bodem, waarna je het makkelijker kunt verwijderen, bijvoorbeeld door het gebruik van een zwembad bodemreiniger.

Probleem 4: Bruin water

Tot slot kan het water ook bruin worden. Dit heeft over het algemeen twee oorzaken: bruine algen of ijzeroxide. Bruine algen bestrijd je net zoals je dat met groene algen doet, dus door het zwembadwater te testen en de waterbalans weer in orde te brengen. Als je geen last hebt van glibberige wanden of een glibberige bodem en je grondwater hebt gebruikt bij het vullen van je bad is ijzeroxide meestal het probleem. Om dit op te lossen moet je het zwembad volledig leeg laten lopen en vullen met (nieuw) leidingwater. Vergeet niet om daarna alle waardes te checken en op peil te brengen. 

Onze tips kunnen je dan helpen bij het gezond houden van het zwembadwater en het oplossen van verschillende problemen. Zo kun je de komende zomer extra genieten van je zwembad. 

FotoZwembad schoonmaken: veelvoorkomende problemen en oplossingen


Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen