pinterest
Wanneer begin je met het winterklaar maken van het zwembad?

Wanneer begin je met het winterklaar maken van het zwembad?

Voor een niet verwarmd buitenbad wordt vanuit de zwembadbouwer geadviseerd om het zwembad in de koude periode van het jaar winterklaar te maken. Dus wanneer er kans bestaat dat de temperatuur richting het vriespunt gaat. Maar de meeste zwembadbezitters bereiden het zwembad voor op de wintermaanden, vanaf het moment er geen gebruik meer wordt gemaakt van het zwembad. Zo ben je in ieder geval ruim op tijd. Met dit stappenplan weet je zeker dat jouw zwembad winterklaar is.

Zwembad schoonmaken en waterbalans op peil brengen

Bij het voorbereiden van het zwembad op de komende wintermaanden komt veel meer kijken dan alleen het afdekken van het bad. Hoewel er niet meer in gezwommen wordt is toch belangrijk om het zwembad eerst schoon te maken. Indien nodig verwijder je eerst het vuil, zoals takken en bladeren. Daarna controleer je de waterbalans en breng je dit op peil. Door de pH op niveau te houden, wordt de winterbehandeling eenvoudiger. Voer enkele uren voor het toevoegen van wintervloeistof een chloorshock uit om bacteriƫn en/of algen te doden. De aanbevolen dosis is 15 gram per 1000 liter water.

Verlaag het waterniveau

Het is verstandig om tijdens de wintermaanden het zwembadwater tot onder de skimmers en inspuiters leeg te pompen. Hiermee voorkom je vorstschade aan inbouwdelen. Laat het water met behulp van de filterpomp (direct goede reiniging van deze pomp) of een dompelpomp uit het zwembad lopen. De ontstane vetrand die nu goed zichtbaar is, kan je met een linerreiniger eenvoudig verwijderen.

FotoWanneer begin je met het winterklaar maken van het zwembad?

Maak de installatie winterklaar

Niet alleen het zwembad, maar ook de installatie moet winterklaar gemaakt worden. Daarom is het belangrijk om ook het zandfilter winterklaar te maken. Tap de pomp en het filter af. Zorg ervoor dat het water verwijderd is en laat de aftappunten open, zodat de pomp en het filter kunnen drogen. Verwijder vervolgens de koppelingen en O-ringen en bewaar ze (ingevet) op een droge plek, zodat er geen scheurtjes ontstaan. Tap alle leidingen af waarin water kan blijven staan, denk ook aan de cv-leidingen en installaties voor zonne-energie. Laat ook hiervan de aftappers openstaan. Indien nodig is dit het moment om het filterzand vervangen (om de 5 jaar).

Voeg speciale winter waterbehandelingsproducten toe

Om het zwembadwater in goede conditie te houden gedurende de wintermaanden, bestaan er speciale waterbehandelingsproducten voor deze periode. Door het plaatsen van speciale winterdrijvers zorg je ervoor dat bij bevriezing, het ijs geen schade kan toebrengen aan het zwembad. Voeg een daarvoor bestemd overwinteringsvloeistof toe aan het water. Dit voorkomt algengroei en kalkafzetting.

Dek het zwembad af met een winterzeil

De laatste stap is het zwembad afdekken met een winterzeil. Een goed zeil houdt vuil en bladeren tegen, hiermee voorkom je algengroei. Nu is het zwembad klaar voor de winter.

Ben je na het lezen van dit artikel aan het twijfelen of je het zelf kan? Neem dan contact op met de zwembadbouwer vaak bieden zij een servicepakket voor het winter- en zomerklaar maken van een zwembad.

Beeldmateriaal: Sunnypool

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen